Inaugurale lezing door Pieter De Buysser + Jaarboek 2008-2009

Metselvariaties voor beginners

Aanstaande woensdag 18 november gaat de nieuwe jaargang van Studium Generale officieel van start met de inaugurale lezing door Pieter De Buysser, schrijver van toneel, film, proza en essays.

Over muren… en andere vrijheden wordt een reflectie over de maatschappelijke en andere ‘muren’ die zorgen voor in- en uitsluiting, over grenzen die vrijheid beperken en definiëren. De lezingenreeks ontstaat uit een nauwe samenwerking met LOD, het baanbrekende Gentse kunstenaarshuis voor opera, musical en ander muziektheater en vertrekt vanuit de voorstelling Muur van Pieter De Buysser, Inne Goris en Dominique Pauwels. Deze voorstelling is momenteel in voorbereiding en wordt gemaakt op uitnodiging van het Goethe-Institut voor het internationale theaterproject After the Fall.

In de inaugurale lezing Metselvariaties voor beginners zal De Buysser het project voorstellen en voor een eerste verdieping van het thema zorgen.
De lezing start om 19u. in de Miryzaal van het Conservatorium van de Hogeschool Gent (Hoogpoort 64); reservatie is gratis via de website.

Na de lezing, vanaf 20.45u. zijn alle aanwezigen welkom op een afsluitende receptie aangeboden door ISKA en LOD.Op deze avond wordt ook het nieuwe jaarboek van Studium Generale voorgesteld. Grenzen aan de ethiek? is een uitgave van ISKA en Academia Press en bundelt de teksten van de lezingen van de jaargang 2008-2009 en twee studentenpapers.
Het boek bevat bijdragen van Lieven Annemans, Johan Braeckman en Maarten Boudry, Eva Brems, Elena Cavagnaro, Jan De Maeseneer, Patrick De Vos, Yves Desmet, Jan Goossens, Arnon Grunberg, Bert Hoogewijs, Peter Tom Jones, Stan Monstrey, Freddy Mortier, Chantal Mouffe, Koen Raes en Guido Van Nooten.
Grenzen aan de ethiek? zal te koop worden aangeboden na de lezing, en later op de website van Academia Press.


Een ‘sneak preview’ van de nieuwe jaargang van Studium Generale is er op 14 november.
Op uitnodiging van Flagey Brussel zullen Pieter de Buysser (LOD), Stefan Hertmans (ISKA), Philippe van Parijs (Harvard & UCLouvain) en Jacques de Decker (Le Soir) het thema van dit jaar in een breed (en meertalig) debat toelichten en becommentariëren.

Het debat past in het Festival van de Filosofie, dat dit jaar ook over de thematiek van muren en afgrenzingen wil reflecteren (info).

Deze ‘uitwisseling’ gaat verder op 24 maart 2010, met de laatste Studium Generale-lezing van deze jaargang, door Jacques de Decker, die mede door Flagey wordt georganiseerd.

Iedereen van harte uitgenodigd in Flagey, 14 november 2009, 19u.
Adres: Eugène Flageyplein, 1050 Brussel (Elsene).


Programma Studium Generale: www.hogent.be/studiumgenerale

Hogeschool Gent


Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is kunt u hem altijd hier bekijken <privacy> Als u geen toezending van onze nieuwsbrief wenst, antwoordt u dan op deze e-mail met in de onderwerpregel de tekst "uitschrijven s.v.p.". In het bericht zelf vermeldt u het e-mailadres dat u uit ons mailbestand wilt laten verwijderen.