Steven Jacobs
over het filmscherm als poreuze wand

De voorjaarsreeks van de achtste jaargang van Studium Generale wordt aanstaande woensdag 24 februari ingezet door kunsthistoricus Steven Jacobs, met een lezing over ‘het filmscherm als poreuze wand’.
In zijn rijk geïllustreerde lezing schenkt Jacobs vooral aandacht aan diverse filmexperimenten die de vierde wand beklemtonen, thematiseren, ondermijnen of radicaal doorbreken. Hij zal een aantal situaties analyseren waarbij muren een opmerkelijke rol spelen in de constructie van het zogenaamde “cinematografische dispositief.”

Het medium film lijkt immers in diverse opzichten nauw verbonden te zijn met muren. Cinema is niet alleen een vorm van spektakel die afhankelijk is van een afgesloten ruimte, het filmscherm als wand eist enerzijds alle aandacht op terwijl het anderzijds onzichtbaar is. Om de kijker volledig onder te dompelen in een illusie en mee te nemen naar een andere wereld wist het filmscherm zichzelf als het ware uit. Ook voor de personages in een speelfilm lijkt het filmscherm (als een zogenaamde ‘vierde wand’) niet te bestaan.

Steven Jacobs is als kunsthistoricus gespecialiseerd in de representatie van architectuur, stad en landschap in fotografie en film. In 2007 publiceerde hij The Wrong House: The Architecture of Alfred Hitchcock (010 Publishers, Rotterdam). Samen met Frank Maes was hij curator van de tentoonstelling Beyond the Picturesque (SMAK, Gent, 2009). Momenteel werkt hij aan een boek over Film and Visual Arts (te verschijnen bij Edinburgh University Press). Hij doceert filmgeschiedenis aan onder meer KASK.

Steven Jacobs Steven Jacobs

Lezing door Steven Jacobs met aansluitend debat
woensdag 24 februari 2010, van 19u. tot 21u.
Zaal Miry, departement Conservatorium van de Hogeschool Gent,
Hoogpoort 64, 9000 Gent.

Reserveren is gratis, via de website.

Zie voor het volledige programma: www.hogent.be/studiumgenerale


Bezoek ook onze Facebook-pagina voor het recentste nieuws en een groeiend foto-archief.

Steven Jacobs Steven Jacobs

Steven Jacobs Steven Jacobs

archief op facebook


MUUR

De productie MUUR van LOD, die als uitvalsbasis dient voor deze jaargang van Studium Generale, gaat op 13 mei in Tour & Taxis (Brussel) in première in het kader van het Kunstenfestivaldesarts.
MUUR is een gebeurtenis die ons confronteert met onze noodzaak aan muren, aan verdraaide architecten, en aan het spreken van utopische geschiedenissen. Deze voorstelling van Inne Goris, Pieter De Buysser en Dominique Pauwels wordt geschreven met de steun van het Goethe-instituut en maakt deel uit van hun Europees project “After the Fall.”
Zowel LOD als regisseur Inne Goris waren overigens genomineerd voor de recentste CultuurPrijzen Vlaanderen, beiden kregen in de juryrapporten veel lof over hun werk.
Zie de website van LOD voor meer informatie.

Steven Jacobs © Koen Broos


Hogeschool Gent


Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is kunt u hem altijd hier bekijken <privacy> Als u geen toezending van onze nieuwsbrief wenst, antwoordt u dan op deze e-mail met in de onderwerpregel de tekst "uitschrijven s.v.p.". In het bericht zelf vermeldt u het e-mailadres dat u uit ons mailbestand wilt laten verwijderen.