Nieuwsbrief

Nieuwsbrief #14 - december 2010 - De mens... maat van alle dingen

Dirk De Meyer

De mens als maat van de architectuur:
van het ideale tot het efficiënte lichaam

Dirk De Meyer zal op woensdag 8 december om 19 uur spreken over de mens als maat van de architectuur. Deze lezing van het Studium Generale gaat door in zaal Miry van de Hogeschool Gent (Conservatorium, Hoogpoort 64 te GENT).

Tom Naegels
© 2008 foto: Arnout Fonck

De teksten van de Renaissance, die in de Westerse architectuur de regels vastleggen voor de volgende eeuwen, ontwikkelden een logocentrisch en christelijk-antropocentrisch discours dat het lichaam — en in het bijzonder het mannelijke lichaam — aan de basis legde van (onbewuste) architecturale regels en configuraties.

De lezing start met het situeren van deze traditie en toont op welke wijze de menselijke gestalte schuilt in de gebouwen en hoe zijn (en haar) proporties alle onderdelen ervan bepalen. In de zestiende eeuw breekt het lichaam als het ware naar buiten — soms in buitenissige, maniëristische aberraties. Er ontstaan bovendien fascinerende uitwisselingen tussen de representatie van de mens en die van het gebouw.

Met de start van de moderniteit worden, vanaf de late zeventiende eeuw, deze klassieke harmonieën uitgedaagd en treden er verschuivingen op in de verhoudingen tussen het menselijke lichaam en de architectuur. In het proces van verweven van moderniteit, gezondheid, controle en hygiëne worden mens en gebouw onderworpen aan nieuwe, inter-agerende regimes.

De lezing besluit met een bespiegeling over de mogelijkheid van een antropomorfe architectuur in een tijdperk waarin de relatie tussen mens en gebouw vooral met de term 'gebruiker' aangeduid wordt.

Dirk De Meyer is sinds 1990 professor aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent. Hij was van 2003 tot 2005 Chief Curator van het Canadian Centre for Architecture in Montréal, een internationaal onderzoekscentrum en een van 's werelds belangrijkste architectuurcollecties. Eerder was hij daar Visiting Scholar en Associate Scholar. Hij is medeoprichter van de interdisciplinaire onderzoeksgroep GUST (Ghent Urban Studies Team), en hij was directeur van het IRHA, het Institut de Recherche en Histoire de l'Architecture, een interuniversitair onderzoekscentrum in Montréal.

Hij studeerde burgerlijk ingenieur architect aan de Universiteit Gent en architectuurgeschiedenis aan het Istituto Universitario di Venezia. Hij behaalde een doctoraat aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Hij gaf lezingen aan universiteiten in Europa, Noord-Amerika en Japan. Hij publiceert voornamelijk over architectuur in de achttiende en de twintigste eeuw, in haar relatie tot cultuur, wetenschappen en politiek, en over de impact van haar historiografie op maatschappelijke en politeke veranderingen in de twintigste eeuw. Hij was curator van tentoonstellingen, onder meer in het Praagse Kasteel (Hradcany) en in het Museum voor Schone Kunsten, Gent.

Na afloop van de lezing is er ruimte voor vragen en reacties van het publiek.

De lezingen zijn gratis, geen reservatie nodig, iedereen welkom.


Wordt verwacht

15 december 2010
GERTRUDIS VAN DE VIJVER filosoof, Universiteit Gent
'Het mensbeeld in de filosofie'

OPGELET:
DE LEZING VAN 9 FEBRUARI IS AFGELAST
De voorjaarsreeks start op 16 februari.

Zie voor het volledige programma: www.hogent.be/studiumgenerale


Bezoek ook onze Facebook-pagina voor het recentste nieuws en een groeiend foto-archief.


Hogeschool Gent

Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is kunt u hem altijd hier bekijken <privacy> Als u geen toezending van onze nieuwsbrief wenst, antwoordt u dan op deze e-mail met in de onderwerpregel de tekst "uitschrijven s.v.p.". In het bericht zelf vermeldt u het e-mailadres dat u uit ons mailbestand wilt laten verwijderen.

© 2010 | Studium Generale | inschrijven en/of uitschrijven